Låt oss på allvar gå på djupet med akrylatfärgens innehåll och funktion. Vad består den egentligen av och varför kallas den ibland för plastfärg? Här kommer svaren som ser till att bredda dina materialkunskaper inom kategorin målarfärger!
Latex – plast
Akrylatfärg brukar ofta gå under benämningen latexfärg, vilket i själva verket syftar på alla typer av vattenlösliga färger. Det syftar till de små plastkulor som utgör latexfärgens bindemedel, vilka cirkulerar helt fritt i vatten. “Plastfärg” brukar vara ett annat uttryck för akrylatbaserade färger och benämningen ljuger inte eftersom det handlar om plastpartiklar. När latexfärgen och akrylatfärgen lanserades på 50-talet var revolutionen i branschen ett faktum. Måleriet utvecklades på många plan tack vare den här sortens målarfärg.
Akrylatfärgen avdunstar vatten i samband med torkningsprocessen, vilket gör att färgen är lätt att jobba med. När ett underlag blivit påstruket med färg bildar de klibbiga små plastkulorna en tight färgfilm. Någon kemisk reaktion sker med andra ord inte utan istället kallas detta för en fysikalisk torkning. När du köper en akrylatfärgburk är bindemedlet med de små plastkulorna redan färdigbildat i blandningen. Det påverkar även den här sortens färg när det kommer till förvaring och underhåll. Oljefärger torkar exempelvis genom oxidation, något latexfärger inte tenderar att göra i samma utsträckning.
När akrylatfärgen stryks på träunderlag kan träet faktiskt andas tack vare färgens strukturer av öppna porer. Det bör dock nämnas att samma egenskap ibland kan leda till att träet angrips av svamp.
Akrylatfärgens egenskaper:
- Lättstruken
- Snabbtorkande
- Väderbeständig
Tänk på det här
Akrylatfärgen har mycket tåliga egenskaper, men det är viktigt att endast stryka på färgen på behandlat trä. Målar du direkt på obehandlat träunderlag finns en stor risk att akrylatfärgens egenskaper inte gynnas fullt ut. Det krävs med andra ord en grundmålning för att skydda träet mot fukt som kan leda till svampangrepp och mögel.
I regel kan akrylatfärg målas på de flesta underlag, men utomhus gör den sig extra bra på trä. En husfasad av trä kan med fördel målas med akrylatfärg. Färgen kan målas på helt nybyggda väggar, men även på tidigare målat trä. Så länge det inte rör sig om väggar eller fasader med dåligt bunden slamfärg. Linoljefärg är heller ingen rekommendation att måla över eftersom vattenkontakten (akrylat innehåller vatten) kan skapa en reaktion som genererar så kallade linoljeblåsor.
Akrylatfärg håller generellt sett länge; upp emot 20 år kan den bibehålla fin glans. Det är dock alltid en fördel att prioritera ett kvalitetsmärke. Att köpa den billigaste akrylatfärgen kan innebära en betydligt kortare livslängd. Rådfråga därför butikspersonalen när du ska köpa färg, ett alternativ i mellanklassen brukar vara ett bra tips. Akrylatfärgen är tämligen prisvärd och en kvalitetsburk kostar inte skjortan.
Du behöver inte köpa starka rengöringsmedel för att göra rent dina penslar efter målning med akrylatfärg. De går enkelt att rengöra direkt i vatten; vilket gör akrylatfärgen betydligt miljövänligare än andra färgmaterial. Starka medel är riktiga miljöbovar och att hålla sig från dem gör gott för både dig själv och naturen.
En öppnad färgburk bör förvaras i ett mörkare utrymme och se till att sluta locket tätt. Får du kvar färgburkar som ännu inte öppnats kan rätt förutsättningar kan dessa faktiskt hålla flera år. De ska också förvaras mörkt utan solljus och vissa väljer att förvara färgburkarna upp och ned för att de ska hålla sig bättre.