Akrylatfärg brukar även kallas för täckfärg som en mer allmän benämning. Det är med andra ord en färg som lätt slukar sig an ett underlag och lägger sig fint. För att en akrylatfärgs egenskaper ska gynnas fullt ut krävs dock ett gediget för- och grundarbete. Här kommer en bra guide att utgå från.

Anpassa grundarbetet till produkten

Det finns alltid generella moment när det handlar om att måla med täckfärg. Underlaget behöver bland annat vara rent och fritt från smutspartiklar som annars kan bidra till svamp och röta. Du kan använda en skurborste med skaft eller högtryckstvätt. Det sistnämnda är betydligt mer effektivt, men risken finns att underlaget blir alltför blött. Något som kan generera ett sämre slutresultat.

Att göra underlaget rent och ta bort gamla färgrester brukar alltid vara ett krav för att täckfärgen ska lägga sig fint. Det är dock viktigt att läsa bruksanvisningen för just den typ av akrylatfärg du ska jobba med. Fabrikanter kan ge olika rekommendationer och därför gäller det att se till produktens unika anvisningar.

Låt grundarbetet ta sin gilla gång

Precis som vid många andra hantverksarbeten blir målningen betydligt mer lyckad med ett gediget grundarbete. Stressa därför inte dig igenom projektets första faser utan låt det ta den tid som krävs. Fett, smuts, alger och mögel ska bort innan färgen stryks på och hur lång tid det tar beror helt enkelt på underlagets skick.

Ta dig även tid till att planera och visualisera det färdiga resultatet. Idag finns det smarta mobilappar som kan visa hur det kommer att se ut när allt är färdigmålat. Testa olika färger och planera inredning och annat utifrån den här sortens hjälpmedel. Du hittar ofta tjänster av detta slag direkt på färgfabrikanternas hemsidor.

Glöm inte bort att kontrollera statusen på underlaget även efter det att rester har tagits bort. Känn på träbrädor för att få en uppfattning om deras skick. Alltför mjuka brädor behövs allt som oftast bytas ut och det ska ju självklart göras innan målningen tar vid.

Ett tips är att låta färgprovning vara en del av grundarbetet. Att du har bestämt en färg är en sak, men vet du hur den blir i verkligheten? Gör ett test för att se hur färgen ser ut i olika ljus, sken och tänk på vinklar. Ofta erbjuder återförsäljaren av täckfärger och akrylatfärger dig att ta med olika prover hem för att fundera i lugn och ro. Du kan även ta med ett eget prov till butiken och be dem analysera färgen med syftet att hitta en exakt likadan komposition.

Kontrollera väggens färgsort

Gäller målningen en nybyggnation är det inte mer som krävs efter rengöring än att börja grundmåla. Det vill säga att lägga ett skydd innan själva akrylatfärgen stryks på. Har väggen eller fasaden tidigare målats gäller det dock att kontrollera den tidigare färgsorten. Här kommer några tekniker för att analysera färgsort:

– Känn på ytan, får du färgdamm på händerna är fasaden ganska säkert målat med vad som kallas för slamfärg. Här är inte akrylatfärg att rekommendera.

– Ha lite t-sprit på en trasa och gnugga lätt mot färgen. Blir inte färgen mjuk är väggen målad med oljefärg. Kladdar den däremot är det garanterat en akrylatfärg.

– Slipa lite lätt direkt på ytan för att se om färg sätter sig fast i slippappret. Gör det så är det akrylatfärg, men om det dammar är det förmodligen en alkydoljefärg.