Att måla är något som kräver viss erfarenhet och framför allt noggrannhet. En fasad kan tyckas enkel att måla, men i själva verket är det flera moment som kräver sin prestation. Här ger vi dig några bra grunder att stå på för att komma igång med måleriet på egen hand.
Planera målningen
Du som har kikat runt här på sajten har säkert insett att vi huvudsakligen utgår från byggmåleri. Att måla vackra akryltavlor är en sak, men på den här sajten väljer att vi att fokusera på hantverksjobbet. Om vi i detta fall utgår från att det rör sig om ett utomhusprojekt där husfasader i trä ska målas är planeringen A och O. Vårt klimat gör det inte lämpligt för utomhusmålning om vintern utan det optimala är att planera in projektet mellan maj fram till juli. Luftfuktigheten är högre på sensommaren så håll dig till sommarens första period eftersom färgen då torkar snabbare. Tipset är att vara ute i tid och följa rapporteringen kring det kommande vädret. Vissa moment i målningen kan mer eller mindre bli förstörda vid regn.
Undersök husets tidigare färgmaterial
Det är av stor vikt att kontrollera vilken färg som har använts tidigare vid målning av huset. Om det är ett äldre hus så att säga; nybyggnationer kräver så klart inte mer än grundning. Det är viktigt att skilja mellan oljefärg och akrylatfärg så därför bör detta undersökas noggrant. Den oljebaserade färgen karaktäriseras av en hård färgfilm som är riktigt svårfäst i underlaget. Böjer du på en färgflaga kommer den spricka. Har huset målats med akrylatfärgen är ytan däremot flexibel och bryts inte itu.
Med detta sagt är det inte ovanligt att hus har målas med olika typer av färgmaterial under åren. Därför är det inte alltid en enkel match att identifiera vad som har använts. Ibland kan därför en professionell målare eller byggfirma behöva ta sig en närmare titt.
Grundarbetet – A och O
Målning handlar mycket om precision och noggrannhet. Småslarv kan föröda hela projektet och därför spelar bland annat grundarbetet en viktig roll och påverkar slutresultatet. Att ta små genvägar kan locka. Men i längden är det inget bra tips eftersom det kan bli kostsamt och arbetsamt att åtgärda senare.
Se till att noga avlägsna färgrester från tidigare målning av fasaden. Du kan använda en skrapa eller en borste av stålmaterial. När färgresterna tagits bort gäller det att göra rent fasaden. Det görs allra bäst med ett anpassat medel för den här sortens utomhusfasader. Har väggen även partier med mögel ska mögeltvätt användas. För att inte underlaget ska bli allt för blött kan en skurborste med fördel användas istället för högtryckstvätt. Kom dock ihåg att checka i vilket skick fasadens bräder är. En träbräda som är så pass mjuk att något lätt vasst kan stickas in bör bytas.
Använd bra penslar och redskap
När det kommer till målning är det faktiskt värt att satsa på kvalitet. Billiga penslar brukar sällan hålla länge och de tappar spänsten snabbt. Välj en mellanprisklass och införskaffa inte bara en pensel utan fyll upp dina depåer. En tjockare pensel ska användas för den här sortens utomhusarbete. Det hjälper till att få ut så mycket som möjligt av färgen på träbrädan. Beroende på hur fasadens bräder ser ut kan det behövas smalare detaljpenslar. Skulle det ha varit tala om en betongfasad kan olika sorters rollers användas.