Det uppstår lätt frågor i samband med en renovering eller ett målerijobb. Vi har valt att samla ett antal vanliga frågor kring materialet som sådant, men även utförandet. Förhoppningsvis ger det dig svar på funderingar när det är dags att sätta igång med jobbet.

Fungerar akrylatfärg utomhus?

När det gäller utomhusmåleri så som fasadmålning är akrylatfärgen en av de vanligaste färgerna. Den är användarvänlig i den bemärkelsen att den är enkel att måla med och kräver ingen direkt specialteknik i sitt utförande. Akrylatfärg passar utmärkt till utomhusmålning på diverse underlag så som trä, cement, betong och plåt. Det är dock på trä som den har gjort sig riktigt populär då den håller sig fin i färgen under många år, vilket kanske är den främsta egenskapen akrylat har. Självklart är det också anledningen till att så många väljer att måla sitt hus med akrylat.

Hur länge kan en målning med akrylatfärg hålla?

Precis som ovan nämnt är akrylatfärg en beständig färg och den håller sig i gott skick under lång tid. Faktum är att akrylatfärg kan hålla sig fin i upp till 20 år, det vill säga med glans och ett fräscht utseende. Det är dock viktigt att betona det faktum att marknaden erbjuder många olika varianter av akrylatfärg. Inte alla håller samma höga kvalitet i fråga om att hålla sig fin under flera decennier. Med det sagt är ändå akrylatfärg rent allmänt en av de absolut mest beständiga färgerna på marknaden.

Tar det lång tid att måla?

För att återanknyta till akrylatfärgens användarvänliga egenskap så torkar den snabbt. Det är också en av anledningarna till att det är enkelt att använda den här sortens färg. På bara några timmar har fasadmålningen torkat, vilket innebär en effektiv målning. Behöver du stryka på färg flera gånger kan du få det gjort på en och samma dag.

Det är inte bara enkelt att måla med akrylatfärg, även rengöring av penslar och redskap går lätt. I vatten blir de snabbt som nya, vilket också är positivt för miljön eftersom inga starka rengöringsmedel behövs. I direkt jämförelse med många andra typer av målarfärger är akrylatfärg betydligt mer skonsam. Många produkter kräver nästan uteslutet starka medel för att få bort färgen. Då akrylat innehåller vatten är den även mindre miljöskadlig om färg skulle hamna i naturen.

Kräver akrylatfärg mycket underhåll?

Värt att nämna är att akrylatfärg generellt sätt är prisvärd och den kostar inte skjortan per liter. Färgen tenderar inte att krackelera, vilket i praktiken innebär att akrylat inte kräver något komplicerat underhåll. Eftersom färgen torkar snabbt håller den sig även länge och den kan hålla sig i fungerande under flera år. Den kan dock bli dålig i sin förvaringsburk vid fel förvaring, därför är tipset att använda näsan när en gammal färgburk öppnas. När en använd burk förvaras är det dessutom viktigt att se till att locket är tätt slutet. Det går även att införskaffa så kallad argongas som sprutas in i färgen direkt innan förslutning. Då kan inte syre ta sig in till färgen och torka ut den. Ett stående tips från målarproffs är att låta burkarna stå upp och ned. Provmåla först på ett tillfälligt underlag för att se hur färgen lägger sig. Är den inte grynig kan du nästan alltid fortsätta måla.